Загальна інформація по биогумусу
Все більше людей розуміють, що продукти харчування повинні бути екологічно чистими. На удобреному біогумусом грунті ви не тільки зможете виростити таку чисту продукцію, але і збільшити урожайність ділянки в 2...3 і більше разів. На Заході овочі, вирощені на біогумусі, коштують набагато дорожче, ніж отримані на гної або мінеральних добривах.
Людина харчується живою їжею рослинного і тваринного походження. Якщо вона здорова, збалансована, екологічно чиста, то ви, насыщаетесь не тільки їжею, але і біологічно активними речовинами, що допомагають протистояти негативному вооздії поганої екології. Таким чином, отримали коло з позитивним зворотним зв'язком – культивуючи біологічне землеробство, відновлюємо нами ж порушену навколишнє середовище, а споживаючи продукти цього землеробства, захищаємося від наслідків неправильного відношення до цієї середовищі.
Що таке біогумус? Порівняно з іншими органічними та органо-мінеральними добривами він має ряд переваг. У ньому акумульовано велику кількість поживних речовин, безпосередньо засвоюваних рослинами, ряд необхідних для росту рослин речовин, вітамінів, антибіотиків, майже всі амінокислоти, корисна мікрофлора. Біогумус тому може бути використаний для всіх сільськогосподарських культур, а особливо тих, яким потрібні живильні речовини в концентрованій формі, збалансовані за хімічним складом.
Біогумус не токсичний, вільний від хімічних добавок і від багатьох патогенних мікроорганізмів, нешкідливий для здоров'я. Він покращує фізико-хімічні властивості ґрунту, перешкоджає вимиванню з неї поживних речовин, знижує дію шкідливих солей і фітотоксичних елементів, радіонуклідів і важких металів.
Одна тонна біогумусу за здатністю відновлювати родючість ґрунту замінює 15 тонн гною. Оптимальна доза: 3-6 тонн на 1 га площі при суцільному розкиданні. Найважливішим достоїнством біогумусу є те, що він не збільшує засміченість полів бур'янами, в той час як внесенням звичайного гною вона збільшується на 30%. Зміст гумінових кислот в біогумусі в 1,5 рази вище, ніж в перегної, а вміст фульвокислот більше майже в 4 рази. За вмістом загального азоту біогумус превосходт перегній більш ніж в 2 рази.
Встановлено, що виділяються вермикультурой (черв'яками) активні речовини гальмують ріст міцелію грибів і порушують спороутворення. Так, передпосівне замочування насіння овочевих культур (буряк, морква, томати, капуста та ін) в 5... 10% водній витяжці біогумусу приводить до зниження зараженості насіння бактеріальними та грибковими інфекціями і підвищенню схожості насіння на 7...11%. Значно підвищується врожайність цих культур.
Наприклад, застосування біогумусу в польових умовах підвищує врожаї помідорів на 25%, капусти-на 27%, картоплі на 22%, кукурудзи (на силос) на 30%; у закритому грунті - огірків на 17% і помідорів на 16%.
Це пов'язано, насамперед, з наявністю гумінових кислот, які збільшують екологічну пластичність рослин, підвищують їх стійкість до несприятливих умов, хвороб, стимулюють продукційні процеси, покращують якість продукції.
Біогумус в якості одного з основних компонентів ґрунту для теплиць збільшує тривалість використання субстрату до 3...5 років. При цьому значно поліпшується якість продукції, різко знижується кількість нітратів у ній.
Значним перевагою технології вермикультивування є також те, що в результаті переробки органічних відходів утворюється високоцінний білковий продукт - біомаса черв'яків. В їх сухому речовині міститься до 60% повноцінного білка з високим рівнем незамінних амінокислот, 20...25% жиру рідкої консистенції з високим йодним змістом, широкий спектр мікроелементів і вітамінів. Дослідження, проведені вченими на птахів, свиней, нірках, рибах, щурів та інших об'єктах, показали, що борошно з черв'яків по своїй живильній цінності не поступається м'ясо-кісткового та рибного борошна. При цьому витрати харчових продуктів (пшоно, яйця, м'ясний фарш і т. д.) скорочувалися до 40%, а собівартість продукції знижувалася до 33%. Вихід м'яса дослідних тварин збільшувався на 12%, порівняно із середньостатистичними даними. Використання черв'яків в якості їжі тваринами покращує їх здоров'я і підвищує имуни - тет. Ви можете на 1 кв. метрі протягом року утилізувати до 2 тонн відходів, отримавши 40-45 кг живої маси черв'яків.
Дослідження показали, що вермікомпостірованія опадів стічних вод може знизити вміст важких металів і патогенної мікрофлори до гранично допустимої концентрації. Крім цього, препарати, отримані з секрету дощових черв'яків, володіють антиканцерогенною дією, з них можна виготовляти дуже цінні ліки.
Таблииа 1
Вміст вітаміну С в продукції при використанні різних добрив, мг/100 г (за даними літературних джерел)
Культура |
Добриво |
|
біогумус |
гній + NPK* |
|
Яблуня |
32 |
5 |
Помідор |
54 |
25 |
Картопля |
48 |
15 |
Перець солодкий |
220 |
150 |
Квасоля |
43 |
10 |
Морква |
22 |
4 |
Груша |
28 |
4 |
Полуниця |
90 |
52 |
* азот, фосфор і калій
Ефективність застосування біогумусу під основні сільськогосподарські культури за даними різних авторів
Таблиця 2
Ефективність застосування біогумусу на різних грунтах під основні сільськогосподарські культури:
Культура |
Грунт |
Доза капролита і доза внесення |
Врожайність, надбавка |
Автори |
Озима пшениця |
Сіра лісова |
2-12 т/га |
6,3-9,9% |
Шикула та ін (1994) |
Ярова пшениця |
Дерново-подзолистая важко суглинистий |
6,0 т/га |
на 9,5 ц |
Піскунов, Філіппова (1997) |
Ярова пшениця |
Дерново-подзолистая важко суглинистий |
3-9 т/га |
6,8-14,8% |
Філіппова (2000) |
Озиме жито |
Дерново-подзолистая важко суглинистий |
3-9 т/га |
5,4-7,7% |
Філіппова (2000) |
Ячмінь |
Дерново-подзолистая супесчанная |
14,0 т/га під культивацію |
13% |
Касатиков та ін. (1992) |
36 т/га під культивацію |
21% |
|
||
Льон: льносемена |
|
3-5 т/га під культивацію |
на 2.0 - 2,3 ц |
Мельник, Ковальов (1992) |
льносолома |
на 5.0 - 8.1 ц |
|
||
льоноволокно |
на 2.2 - 2,5 ц |
|
||
Кукурудза |
|
2,0-10 т/га |
57,4% |
Марковська, Соколов (1992) |
Соняшник |
|
2,0-10 т/га |
108% |
Марковська, Соколов (1992) |
Топінамбур: зелена маса бульби |
|
5,0 т/га |
на 42,8 ц на 30 ц |
Усанова, Осербаев (1996) |
Буряк (насіння) |
|
6,0 т/га (локально) |
на 3,5 ц |
Осадчук (1997) |
Таблиця 3
Оптимальні норми внесення біогумусу на різних грунтах під овочеві культури у відкритому і закритому грунті:
Культура |
Грунт |
Доза капролита і доза внесення |
Врожайність, надбавка |
Автори |
Відкритий грунт |
||||
Капуста рання |
Темно сіра |
6,0 т/га під культивацію |
35,3% |
Юхимчук, Гуцуляк |
Капуста пізня |
Темно сіра |
6,0 т/га під культивацію |
38,0% |
|
Капуста рання |
Темно сіра |
100 г у лунки |
41,6% |
|
Капуста |
|
2,0-10 т/га |
18,8% |
Марковська, Соколов(1992) |
Буряк столовий |
Темно сіра |
6,0 т/га під культивацію |
51,9% |
Юхимчук, Гуцуляк |
Буряк столовий |
Дерново-подзолистая тяжелосуглинистая |
5,0 т/га |
31,2% |
Мерзла |
Морква |
Темно сіра |
3,0 т/га під культивацію |
43,3% |
Юхимчук, Гуцуляк |
Перець солодкий |
Темно сіра |
6,0 т/га під культивацію |
86,0% |
|
Перець солодкий |
Темно сіра |
100 г у лунку |
72,0% |
|
Перець |
|
2,0-10 т/га |
94,0% |
Марковська, Соколов (1992) |
Перець солодкий |
Чорнозем карбонатний |
1 і 3 т/га під культивацію |
26,0% |
Карагеоргий (1992) |
5,0 т/га під культивацію |
33,0% |
|||
3,0 т/га + N75 |
44,0% |
|||
1 і 3 т/га локально |
21,0% |
|||
5,0 т/га локально |
25,0% |
|||
Огірок |
|
250-500 г в лунки |
22-39% |
Антонова (1996) |
Огірок |
Чорнозем карбонатний |
1-5 т/га локально |
191-238 ц/га |
Карагеоргий, Погребняк (1994) |
Томати |
|
2,0-10 т/га |
25,3% |
Марковська, Соколов (1992) |
Цибуля-ріпка |
Чорнозем карбонатний |
1 -5 т/га локально |
350-540 ц/га |
Карагеоргий, Погребняк (1994) |
Захищений грунт |
||||
Огірок |
|
300 м в лунку |
на 1,24 кг з 1 м2 |
Антонова (1996) |
Огірок |
|
15 кг/м2 |
25,9% |
Філіппова (429) |
Цибуля-перо |
|
25% ґрунтосуміші |
83,4% |
Мерцалова (1999) |
Норми витрати біогумусу
Таблиця 4
Культура |
Доза і спосіб внесення |
|||
лютий - березень |
||||
Томати, перець, кабачки, гарбуз, капуста, огірки |
Підготовка та вирощування розсади: біогумус використовують для приготування живильної суміші в якості добавки до дернової грунту або торф'яному грунті у співвідношенні 1:3. Сумішшю наповнюють горщики і висаджують пророщені насіння або проводять пікірування рослин. |
|||
квітень - травень |
||||
Морква, цибуля, буряк |
500 г/м2 перед посадкою (посівом) вносять на поверхню гряди, перемішують з грунтом і поливають |
|||
Салат, кріп, петрушка |
150-200 г/м2 наносять рівномірно по всій площі перед посадкою, перемішують з грунтом і поливають |
|||
Картопля |
50 г біогумусу при посадці під кожен бульба |
|||
Плодові та ягідні |
1 - 2 кг на кожну посадкову яму перед посадкою, і перемішуючи з грунтом |
|||
Розсада томатів, огірків |
100 г у кожну лунку перед висадкою розсади з наступним поливанням |
|||
червень - липень |
||||
Підживлення рослин під час вегетації |
Біогумус використовують у вигляді грунту навколо рослин або в міжряддя всіх культур з розрахунку 400-500 г/м2 площі, перемішують з грунтом і поливають з періодичністю 1 раз в місяць |
|||
серпень |
||||
Закладання нових плантацій суниці
|
Перед посадкою «вусів» суниці в кожну лунку Закладка нових вносять 150-200 г біогумусу, перемішують з плантацій суниці ґрунтом і поливають з розрахунку 0,2-0,3 л води під кожну рослину |
|||
вересень - жовтень осіння посадка плодово-ягідних культур |
||||
Плодові дерева |
Перед посадкою внести 2,0-5,0 кг біогумусу у кожну посадочну яму, перемішати з грунтом і полити |
|||
Ягідні чагарники |
1,0-3,0 кг біогумусу внести в кожну посадкову яму, перемішати з грунтом і полити |
|||
|
Перед посадкою зубков на 1 м2 поверхні гряди вносять 500 г біогумусу і перемішують з грунтом на глибину 8-10 см |
|||
Як підвищити врожайність помідорів з допомогою біогумусу
О. Бурматова і А. Бригадина, спеціально для "Нового ЗАДОВОДА і фермера"
Високі ціни на органічні і мінеральні добрива, а також те, що традиційні види добрив не завжди дозволяють отримати екологічно чисту продукцію, змушують нас шукати нові ефективні добрива. Перспективним добривом є біогумус, що отримується в результаті переробки органічних матеріалів дощовими черв'яками.
Ми проводили досліди із застосування біогумусу під овочеві культури в 1991-1994 рр. в неопалюваній плівковій теплиці: у другій половині квітня - у кінці травня вирощували кріп, редис, у червні-серпні – томати та огірки. Використовували біогумус, отриманий на основі різних відходів (рослинні залишки, побутове сміття, опале листя, кора, тирса) з додаванням гною і курячого посліду.
Дія біогумусу порівнювали на контрольній ділянці з мінеральними добривами, внесеними рівних за елементами живлення дозах (азоту 1,53%; фосфору 1,28%, калію 0,64%).
В якості грунту використовували низинний торф з реакцією середовища, близької до нейтральної.
На томатах і огірках відчували два способи: біогумус додавали в горщики під час пікіровки розсади, і вносили біогумус в лунку при посадці вже готової розсади, з розрахунку 100 г на горщик або лунку. Розсаду томатів пікірували у горщики у фазі сім'ядольних листочків, а огірки наклюнувшим насіниною відразу висівали в горщики.
Особливо хороший результат спостерігався при вирощуванні розсади томатів у грунті з додаванням біогумусу. У 25-денному віці рослини виросли до 16 см в порівнянні з 9 см на контролі, при рівному кількості листя. Листя мали темно-зелене забарвлення, товщина стебла становила 10 мм, а на контролі листя було блідіше і товщина стебла не перевищувала 6 мм. Рослини на біогумусі не дивувалися чорною ніжкою, а на контрольному ділянці 3-4% рослин загинуло. Слід зазначити, що розсада, висаджена на гряди з біогумусом, чудово приживалася, там не загинуло жодної рослини в той час, як на контролі випад становив 2-5%.
В таблиці 5 наводяться дані щодо впливу біогумусу на врожайність томатів.
Таблииа 5
Вплив біогумусу на врожайність томатів
Сорт томатів |
Спосіб внесення добрив |
Удобре ня |
Урожайність, кг/м2 |
Надбавка до NРК,% |
Середня маса плода, г |
Ластівка |
В горщики при пікіровці |
NРК |
6,22 |
- |
66,4 |
Біогумус |
9,53 |
53,2 |
80,1 |
||
В лунки при висадці розсади на гряди |
NРК |
6,71 |
- |
65,4 |
|
Біогумус |
8,67 |
29,2 |
73,3 |
||
Rod-II |
В горщики при пікіровці |
NРК |
7 13 |
- |
52,0 |
Біогумус |
8,82 |
23,7 |
61,9 |
||
В лунки при висадці розсади на гряди |
NРК |
6,90 |
- |
53,8 |
|
Біогумус |
8,45 |
22,5 |
55,9 |
З таблиці видно, що застосування біогумусу забезпечує прибавку врожайності від 22,5 до 53,2%. Ми відчували біогумус і на інших сортах томатів: Ранній-83, Талалихина, Білий налив. У всіх сортів, незалежно від способу внесення, прибавки врожайності були дуже помітними і становили 25-56%.
Врожайність огірків від застосування біогумусу також збільшувалася (див. таблицю 6).
Таблиця 6
Вплив біогумусу на врожайність огірків
Сорт |
Добриво |
Урожайність, кг/м2 |
Надбавка до NРК, % |
Либелла |
NРК |
11,3 |
|
Біогумус |
14,1 |
24,8 |
|
ТСХА-3707 |
NРК |
12,7 |
|
Біогумус |
18,2 |
43,3 |
Огірки, вирощені з біогумусом, внесених в горщики при посіві насіння, були менше схильні до хвороб.
Під редис і кріп біогумус вносили з розрахунку 400 г/м2 при посіві насіння. Врожайність кропу зросла на 23,9%.
Крім прибавки врожаю покращився зовнішній вигляд кропу: рослини набули більш темне забарвлення, листя стали більш довгими і пухнастими.
Особливо цінним дією біогумусу, крім збільшення врожайності, є зниження вмісту нітратів у одержуваної продукції (див. таблицю 7).
Таблиця 7
Вміст нітратів у овошах при застосуванні біогумусу
Культура |
Добриво |
Вміст нітратів, мг/кг |
Томати |
NРК |
46,10 |
Біогумус |
36,60 |
|
Огірки |
NРК |
193,00 |
Біогумус |
146,00 |
|
Кріп |
NРК |
36,00 |
Біогумус |
Сліди |
|
Редис |
NРК |
2022,00 |
Біогумус |
1101,00 |
В залежності від культури вміст нітратів при внесенні біогумусу знижувалося на 25-80% порівняно з тими пасмами, де застосовували мінеральні добрива. Слід зазначити, що особливо важливо це зниження для редиски, у якого при внесенні мінеральних добрив вміст нітратів перевищував допустиму норму.
Одночасно поліпшувалися смакові якості овочів. В томатах і редисці містилося більше цукру; кріп став ароматніше і ніжніше, огірки не горчили навіть після спекотних днів.
Усі наведені дані свідчать про високу ефективність біогумусу. Приготування його на основі відходів, які є майже в кожному господарстві, не занадто трудомістко і не вимагає великих витрат.
Гігієнічна оцінка біогумусу, використовуваного в сільському господарстві
В даний час рекомендується в замін відходів тваринництва в якості добрив використовувати нові препарати, зокрема Біогумус який з гігієнічної точки зору може широко використовуватися у сільськогосподарському виробництві.
Бигоумус - це екологічно чисте, біологічно активну органічне добриво, утворене методом переробки підготовлених органічних відходів (в основному гною ВРХ, витриманого в буртах протягом не менше 6 місяців) з допомогою червоного каліфорнійського хробака.
Це концентроване добриво містить у збалансованому вигляді цілий комплекс необхідних поживних речовин і мікроелементів, ферменти, антибіотики, вітаміни, гормони росту і розвитку рослин. В ньому вміст органічних речовин становить не менше 20 %, pH 6,5-6,8 абс. од. Його склад представлений в табл. 1.
Таблиця 1. Склад біогумусу
№ п/п |
Показники |
|
1 |
Органічна речовина, %, не менше |
20 |
2 |
pH, абс. од. |
6,5-8,5 |
3 |
Вологість, %, не більше |
65 |
4 |
Азот загальний, %, не менше |
0,7 |
5 |
Фосфор загальний(Р20 5), %, не менше |
0,5 |
6 |
Калій загальний (До 20), %, не менше |
0,9 |
В цьому препараті яйця геогельминтов (аскариди, волосоголовця) не виявлено.
За санітарно-гігієнічним критеріям біогумус слід віднести до безпечних органічними добривами і цінним поживним компонентів. Біогумус перевершує гній і компости за змістом гумусу в 4-8 разів - і це одна з його головних переваг. Він має й інші корисні властивості: вологоємність, вологостійкість, гідрофільність, механічну міцність гранул, відсутність збудників патогенної мікрофлори, яєць геогельминтов і насіння бур'яну та ін.
Добриво відрізняється своєю розсипчастою, можливістю використання його з іншими органічними добривами, невеликими енергетичними витратами на виробництво, транспортування й внесення в грунт. Його внесення в грунт нормалізує розвиток процесів у ґрунті, формує структуру цього середовища, його компоненти легко засвоюються рослинами протягом усього циклу їх розвитку. У цьому добриві можна регулювати необхідну вологість, а при його внесенні прогнозувати заплановану врожайність сільгоспкультур. При поєднанні з меліоративними і структурують грунт властивостями таке добриво, виготовлене але природної технології більш конкурентноздатною в порівнянні з мінеральних і органічних добрив та компостів. Використання цього добрива скорочує терміни накопичення гумусу в ґрунті, що попереджає вітрову та водну ерозію, а також підвищує родючість цього середовища.
За даними фахівців сільського господарства, використання біогумусу на сільгоспугіддях, помітно підвищує врожайність сільськогосподарських культур. Внесення біогумусу збільшує врожайність їх на 30-70 %. Крім того, підвищує стійкість рослин до захворювань, прискорює вегетацію цих культур. Це пов'язано з тим, що в біогумусі містяться біологічно активні речовини, ферменти, антибіотики, значна кількість сапрофітних мікроорганізмів.
Біогумус може використовуватися для безпосереднього внесення в грунт, для підживлення рослин, для позакореневого підживлення культур. Завдяки наявності біостимуляторів, багатою бактеріальної мікрофлори, більшості мікроелементів і мінеральних речовин, біогумус застосовується як комплексне добриво у всіх кліматичних зонах землеробства у відкритому ґрунті і при культивуванні рослин у закритих приміщеннях.
Органічне добриво біогумус застосовується для реанімації бідних на гумус ґрунтів. А як відомо, родючість ґрунту значною мірою залежить від наявності в ньому гумусу.
Гумус - це «хліб для рослин». В ньому зосереджено 98 % запасів ґрунтового азоту, 60 % фосфору, 80 % калію і містяться всі інші мінеральні елементи живлення рослин в збалансованому стані.
Найбільш багаті на гумус чорноземи, де багата трав'яниста рослинність і активна діяльність мікроорганізмів і дощових черв'яків сприяють рясному утворення гумусових речовин, а високий вміст глинистих мінералів забезпечує їх закріплення в грунті.
Запаси гумусу в ґрунтовому покриві землі розподілені нерівномірно: найбільше його в чорноземах лучних степів - від 400 до 700 т/га, менше - в ґрунтах тундр і пустель - всього 0,6...0,7 т/га.
Гумус не тільки бере участь у постачанні рослин азотом, фосфором, калієм та іншими важливими макро - і мікроелементами живлення, незаперечна його роль і в інших найважливіших процесах ґрунтоутворення 'і забезпечення родючості ґрунтів, таких, як захист ґрунтів від вивітрювання, створення їх гранулярной структури, постачання рослин необхідної для фотосинтезу вуглекислотою, біологічно активними ростовими речовинами. Тому збереження і збільшення запасів гумусу - одна з першочергових завдань хліборобів.
Добре вивчена важлива роль гумусових речовин як фізіологічно активних сполук для рослин. Высокогумусированные ґрунти відрізняються більш високим вмістом фізіологічно активних речовин.
У складі гумусу є рухома (водно-розчинна) фракція гуматів: гумати літію, калію і натрію. Це самі цінні гумати для будь-яких рослин. Вони засвоюються рослинами насамперед. Ці гумати навіть при дуже низьких концентраціях стимулюють проростання насіння, ріст і розвиток рослин, сприяють утворенню хлорофілу, посилення фотосинтезу, надходження в рослини мінеральних солей з грунту.
Під впливом гумінових речовин у грунті йде прискорений процес розкладання отрут, що потрапили в неї, що важливо з гігієнічної точки зору, а накопичення їх в рослинної сільськогосподарської продукції зменшується.
Таким чином, гумати потрібно розглядати як речовини, що сприяють зменшенню кількості різних отрут як у ґрунті, так і в рослинній продукції, що особливо важливо у зв'язку з проблемою забруднення біосфери і надмірною хімізацією сільськогосподарського виробництва. Виходячи з вищевикладеного, застосування біогумусу в сільськогосподарському виробництві вельми виправдано. Біогумус вносять під основну обробку в дозах не менше 6 тонн на гектар з періодичністю 1 раз в чотири роки. Під сільгоспкультури його вносять під основну обробку грунту в дозах 4-6 т на гектар. Застосування біогумусу в садівництві проводиться шляхом безпосереднього внесення в лунки перед посадкою або в грядки перед посівом у дозі
2-0,5 кг/м2 в залежності від культури. Використання біогумусу в садівництві проводиться шляхом безпосереднього внесення в прикореневій ділянку при обробці землі або в розведеному водою вигляді при поливі з урахуванням дози 0,2-0,5 кг/м2 (на кущ або дерево). Завдяки наявності біостимуляторів, багатою бактеріальної мікрофлори, більшості мікроелементів і мінеральних речовин, органічне добриво біогумус сприяє оздоровленню, прискорює ріст і дозрівання плодів.
Біогумус проявляє «терапевтичний» ефект проти таких поширених захворювань рослин, як: борошниста роса, бура іржа, лжемучнистая роса і ін
Ефективне внесення біогумусу під різні сільськогосподарські культури, але найбільший ефект по врожайності отримано при внесенні його при вирощуванні капусти, огірків, картоплі та ін. Внесення біогумусу в кілька разів зменшує кількість радіонуклідів у коренеплодах.
Встановлено, що 1 тонна біогумусу еквівалентна по своїй ефективності 20 тоннам гною, а позитивний ефект біогумусу зберігається 4-7 років. Врожайність сільгоспкультур на багато вище при внесенні біогумусу, ніж при застосуванні навіть гною. Так, 1 тонна гумусного добрива (50 % вологість) дає врожайність 3-4 центнери зернових на рік, у той час коли використання гною - тільки 0,5 ц за ротацію.
Таким чином, біогумус являє собою цінне органічне добриво, які за вмістом основних компонентів, особливо гумусу, в кілька разів перевищує якість гною та ряду компостів. Застосування його в сільському господарстві підвищить врожайність багатьох сільськогосподарських культур на кілька десятків відсотків.